HSP-begeleiding

hsp, hsk, hooggevoelig, hoogsensitief kind, behandeling, therapie, coaching, achterhoek, zutphen, lochem, psycholoog, kindercoach

Een groeiend aantal kinderen is hoogsensitief (HSP). Deze kinderen beleven alles intens, denken vaak diep na over dingen en hebben snel last van zintuiglijke overgevoeligheid. Welke zintuigen bij een kind extra gevoelig zijn, verschilt per kind.

Het ene kind is vooral gevoelig voor geluid, schrikt daardoor snel, of kan zich moeilijk concentreren omdat het alles om zich heen hoort.

Een ander kind heeft gevoelige huidzenuwen en kan daardoor in de stress schieten van een labeltje in zijn shirt, een kriebelende trui, een te strak haarelastiek, of een sok die niet lekker zit.

Ook het ‘zesde zintuig’ kan sterk ontwikkeld zijn bij kinderen: zij voelen dan bijv. haarfijn aan hoe een ander zich werkelijk voelt. Of zij zien, horen of voelen dingen die anderen niet kunnen waarnemen.

Een kind kan ook een groot invoelingsvermogen hebben, waardoor het bijv. druk wordt als kinderen om hem heen druk zijn, buikpijn krijgt als de juf buikpijn heeft, of doodmoe van een schooldag thuiskomt.

Samen met het kind ga ik op zoek naar manieren die hem of haar kunnen helpen om beter om te gaan met zijn/haar fijngevoeligheid en er minder last van te ondervinden.

Daarnaast bespreek ik met de ouder(s) hoe zij hun kind kunnen helpen bij het voorkómen van overprikkeling en bij het verwerken van een teveel aan indrukken.

Mede door mijn eigen hooggevoeligheid heb ik snel aansluiting met (gevoelige) kinderen en kan ik ouders goed adviseren.